Het oostfront

De aanvankelijke botsingen in het oosten waren meer gekenmerkt door snelle veranderingen in het lot dan door beslissende voordelen voor beide partijen. Het Oostenrijks-Hongaarse commando had een deel van zijn troepen ingezet in een vergeefse poging om Servië uit te schakelen en bovendien was zijn plan voor een eerste offensief om de door Polen vertegenwoordigde saillant te snijden verlamd door het slecht functioneren van het Duitse deel van de tang. Het was inderdaad Duitsland, dat alleen het 8e leger inzette met de taak om Oost-Pruisen te verdedigen, om het risico te lopen overweldigd te worden door de troepen van Nicolaas II, die het 1e en 2e leger tegen Pruisen mobiliseerden in een poging de druk op Frankrijk te verminderen. in augustus.

Na een eerste reeks nederlagen werd de Duitse bevelhebber Maximilian von Prittwitz vervangen door de gepensioneerde generaal Paul von Hindenburg, die zijn stafchef Erich Ludendorff aanstelde; de twee vernietigden het 2e Russische leger van generaal Aleksandr Vasil’evič Samsonov bij Tannenberg (26-30 augustus) en verdreven het 1e leger van generaal Paul von Rennenkampf in de slag bij de Mazurische meren (9-14 september). De Russen werden echter niet verrast door de Oostenrijks-Hongaarse legers aan het zuidwestelijke front; Groothertog Nicolaas, opperbevelhebber van het Russische leger, ging in het offensief; de Oostenrijks-Hongaren leden een zware nederlaag tijdens de slag om Galicië en moesten door de Duitsers worden gered.

Nieuwe troepen uit het westen stelden Ludendorff op 15 december 1914 in staat de Russen terug te duwen naar de lijn van de rivieren Bzura en Ravka voor Warschau, maar de afname van voorraden en munitie bracht de tsaar ertoe verdere troepen terug te trekken op de verschanste lijnen langs de rivieren Nida en Dunajec, waardoor het einde van de Poolse strook aan de Duitsers wordt overgelaten. Zelfs in het oosten liepen de vijandelijkheden vast op lange en stevig verankerde systemen; maar de ontoereikendheid van zijn industrieën stond Rusland niet toe de oorlogsinspanning op dezelfde manier te ondersteunen als de Anglo-Franse.