La Flandre commémore la Première Guerre mondiale.

BRAVE LITTLE BELGIUM

Bravelittlebelgium.jpg

VRT Brave Little Belgium
VRT Brave Little Belgium

De vierdelige documentaire reeks Brave Little Belgium vertelt het volledige verhaal van ons land in de Eerste Wereldoorlog: van augustus 1914 tot november 1918. De serie behandelt de oorlog in al zijn aspecten: burgerlijk, militair, bezetting, technische en medische ontwikkelingen, vluchtelingen, enz. Ze toont de impact van de oorlog op onze moderne maatschappij en vertelt het historische verhaal van de Eerste Wereldoorlog op een hedendaagse manier, onder meer met de hulp van drones voor luchtbeelden, CGI- en 3D-animatie. Brave Little Belgium wordt gepresenteerd door Dr. Sophie De Schaepdrijver, een van de grootste autoriteiten over de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog in ons land. De commentaarstem is van Vic De Wachter. De reeks wordt uitgezonden vanaf dinsdag 5 augustus om 21.45 u. en past in de herdenking van het begin van de oorlog in ons land, op 4 augustus 1914.

Brave Little Belgium brengt voor het eerst het integrale verhaal van ons land in de Eerste Wereldoorlog in één overkoepelende en samenhangende documentaire reeks. Alle facetten van de oorlog worden verteld in één afgerond verhaal, met oog voor de grote en kleine feiten, hun samenhang, hun gevolgen en de impact die zij 100 jaar later nog altijd hebben op onze maatschappij. In vier boeiende afleveringen geeft Brave Little Belgium de kijkers inzicht in het fenomeen 'oorlog' en in de impact van de 'Grote Oorlog' op onze samenleving, tot op de dag van vandaag.

Toen bij het begin van de oorlog het Duitse keizerrijk voor zijn legers de vrije doortocht eiste, weigerde België dit uit naam van het internationale recht en besloot zijn neutraliteit te verdedigen. In de buitenlandse kranten kreeg ons land prompt de eretitel 'Brave Little Belgium'. Daar kwam helaas al snel een andere term bij: 'Poor Little Belgium' – want ons land kreeg het tijdens de Duitse inval al onmiddellijk zwaar te verduren. Toch bleef een Belgisch front heel de oorlog door overeind, zowel aan de IJzer als ook in het bezette land: ons land was zowel 'Poor Little Belgium' als 'Brave Little Belgium'.

Tussen 'poor' en 'brave' ligt een verhaal van verloren illusies. 'Home before Christmas' dachten de soldaten overal in Europa bij hun vertrek, maar velen kwamen pas na vier jaar opnieuw thuis, en bijna tien miljoen keerden nooit terug. Politici en generaals geloofden telkens opnieuw in de goede afloop: 'Nog één keer aanvallen en de overwinning is behaald'. Het resultaat was telkens weer een dramatische mislukking en duizenden jongemannen stierven bij moordende stormaanvallen.

Oorlog werd een wreedaardige draak, door niemand meer te controleren. Hoe was het ooit zover kunnen komen? Hoe kon deze oorlog worden gestopt? En hoe konden de mensen ervoor zorgen dat er 'nooit meer oorlog' zou komen? Vragen die nog altijd actueel zijn. 

Plus de nouvelles