Vlaanderen herdenkt de Eerste Wereldoorlog
Achtergrond
201 resultaat gevonden
Oorlog is van alle tijden. Hoewel het tijdperk, de inzet en de tegenstanders verschillen, is er altijd een menselijke kant die griezelig herkenbaar is. Wanhoop, pijn, ontreddering en gemis zijn maar enkele van de vele gemoedstoestanden die tijdens en na een oorlogsperiode de bovenhand nemen.
In 2017 wordt 100 jaar slag bij Passchendaele herdacht.
Het Vredeshuis is dé plek in Gent waar internationale solidariteit vorm krijgt. Naast een educatief aanbod voor scholen, zijn er tal van publieke activiteiten en zijn heel wat verenigingen die zich inzetten voor sociale rechtvaardigheid wereldwijd er kind aan huis.
Bekijk hier het verhaal van Paula Deetjen, een van de fotografen die in opdracht van de Duitsers tijdens WO I door Limburg trok.
Op donderdag 15 juni 2017 werd ‘Les mains libres’ of ‘De handen vrij’, een nieuwe documentaire over Frans Masereel, vertoond in Studio Skoop. De reacties waren unaniem erg lovend. De documentaire is nu verkrijgbaar op dvd.
Herinneringen aan ingrijpende gebeurtenissen blijven ons beroeren, vaak tot lang na de feiten. Ze kleuren het publieke bewustzijn en dwingen ons tot nadenken: welke plaats geven we aan collectieve herinneringen? Kunnen we eruit leren?
14-18 IN 100 DAGEN is het nieuwe boek van Mark De Geest, die eerder al Brave Little Belgium schreef. Dit nieuwe boek vertelt het verhaal van 100 ingrijpende en verrassende dagen in evenveel hoofdstukken. Samen vertellen de 100 hoofdstukken het grote en kleine verhaal van de Eerste Wereldoorlog.
Roeselare lag tijdens de Eerste Wereldoorlog in het door de Duitsers bezette gebied, op slechts een tiental kilometer van het front. Vanaf het najaar 1917 werd de stad intensief gebombardeerd door de Britten. Omwille van het gevaar werd de burgerbevolking geëvacueerd naar het binnenland.